szerda, 31 május 2006 17:11

Békés egymás mellett élés

Értékelés:
(0 szavazat)

Az állatok sokszor csak eszközök az emberek "jó szomszédi viszonyának" kifejezésében.

 

Többször megkerestek már bennünket mint állatvédőket, hogy segítsünk. Mert: a szomszéd hagyja szabadon kóborolni az anyakutyáját az időközben kamasszá lett kölykeivel együtt, és mivel enni is alig kapnak, rászoktak az ő tyúkjaira. Vagy: mert a szomszéd a kert végében tartja az emberektől távol, rövid láncon kikötve már évek óta a kutyáját. Vagy: egész nap bezárva tartja a lakásban, faházban, vagy éppen a pincében, míg ő nincs otthon, és folyamatosan ugat, vonyít, stb. Vagy:......., és hosszasan sorolhatnám.
Ezek a panaszok biztosan jogosak, vagy legalább is a panaszos szerint azok. Mert egy éjszakai műszak után az ember aludni szeretne, ehhez nyilván joga van. Viszont aki nappal dolgozik, kénytelen egyedül hagyni a kutyáját. Van aki azért tart kutyát, hogy a házat őrizze. Ha az őrizendő terület gyenge pontja a kert, kénytelen odakötni, hiszen jószántából nem marad ott, mert a gazda közelében igyekszik tartózkodni. Lehet, hogy kerítés sincs.
A tyúkokat sem biztos hogy azért fogják meg, mert éhesek. Lehet, hogy a vadászösztönük erősebb mint kellene. 
Persze, most jön a panaszos: Ne tartson az olyan ember kutyát, aki egész nap nincs otthon. Építsen olyan kerítést, amelyikből nem tud kimenni a kutyája. A láncra kötött állatot pedig többször el kellene engedni, futtatni, vagy legalább megsímogatni, hiszen nagyon unalmas lehet ott örökké egyedül. Stb. 
A harciasabb, elszántabb panaszos feljelentést tehet a polgármesteri hivatalban. Főleg kissebb települések esetében viszont nagyon kicsi az esély arra, hogy valami történni is fog ez ügyben. Viszont a szembenálló felek biztosan haragosokká válnak, ha eddig még nem voltak azok. 
Sokan hogy ezt elkerüljék, szeretnék velünk lebonyolíttatni az egész dolgot. Persze mi is legfeljebb a helyi polgármesteri hivatal segítségét tudjuk kérni ilyen esetekben. Mivel pedig csak részigazságokat ismerünk, pillanatok alatt megmagyarázzák a saját igazukat, és ha nincs akire hivatkozhatunk, zsákutcába kerülünk. Van amikor kiderül, csak a szomszéd akar bosszút állni így, valamilyen régebbi sérelme miatt. 
Megoldás csak akkor lenne az ilyen és hasonló esetekben, ha az emberek toleránsabbak lennének egymással, és a körülöttük élő állatokkal. 
Ha "emberszámba" vennék egymást, és persze ha az állataikkal is úgy bánnának, ahogy kellene. Aki pedig ezt nem tudja biztosítani, az tényleg ne tartson állatot. 
A szabályokat be kell tartani mind az emberek, mind az állatok irányában. Ha a tulaldonosok felelősséggel tennék ezt, kevesebb panasz lenne rájuk, ami sokszor nem is őket illetné, hanem a nemtörődöm "gazdit".

Megjelent: 10621 alkalommal

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.